FAQ- frågor & svar

Webshopen


Allmänna frågor

Hur gör jag om jag vill köpa ägg men inte hämta förrän om tre veckor?
Då väntar du med att beställa tills om tre veckor. Äggen som du köper samlas den veckan som du handlar och hinner bli dåliga om du väntar med att hämta dem i tre veckor.

Hur många ägg måste man köpa?
Det finns inget minsta antal ägg eller minsta summa du måste handla för.

Vad händer om jag köpt ägg och ångrar mig eller om det inte blir något av äggen jag köpt?
Om ångerrätt och reklamation kan du läsa i köpvillkoren som du hittar här. Du kan också alltid kontakta oss via mail eller telefon om du har frågor.

Betalning

Kan man betala kontant när man hämtar äggen?
Nej, tyvärr inte. För att köpet ska fullföljas och äggen ska resereveras till dig måste du betala i shopen. Du kan betala antingen med kort eller Payson och betalningen sker över en krypterad förbindelse. Jag kan inte se vilken betalningsmetod ni har valt, endast att ni har betalat.

Frakt

Vilka fraktalternativ kan jag välja?
I dagsläget kan du bara välja mellan "Hämta på plats" eller Postens skicka lätt som har spårning av paketet.
 
Vad innebär "Hämta på plats"?
Du köper och betalar äggen i shoppen och sedan ringer du eller SMSar mig på 070-2077447 för att avtala när äggen ska hämtas. Det går också bra att maila jag kollar mailen dagligen.  Vi är ofta hemma det mesta på helgerna men har du bara specifika tider du kan hämta kan det vara bra att kontakta oss och kolla att vi är hemma då innan du beställer.

Hur packas äggen?
Äggen packas med spån eller halm i en äggkartong så att de inte kan skramla runt. Därefter viras äggkartongen in i bubbelplast och placeras i en kartong med "chips" tillverkade av returmaterial. På detta sätt är äggen väl skyddade mot värme, kyla och stötar. Tyvärr händer det ändå att ägg går sönder eller att kläckbarheten på skickade ägg är sämre och den risken bör man vara beredd att ta om när man köper ägg som skickas. Är man inte beredd att ta den risken bör man välja fraktaltenativet "Hämta på plats". Här kan du se en video på hur jag packar ägg.
 


Kostar emballaget något extra?
Kosatnaden för embalaget är inräknat i fraktavgiften.

När skickas äggen om jag beställer nu?
Beställningar som kommer in innan kl 9 på måndagmorgon skickas under måndagen. Webshoppen fylls på med nya ägg på fredag kväll ca kl 20.
 
Om Avelsägg

Hur gamla är avelsäggen när du skickar dem?
Ägg samlas in under veckan och skickas nästföljande måndag. Det innebär att äggen är allt ifrån dagsfärska till en vecka när jag skickar dem.

Hur vet jag att äggen är befruktade?
Det kan man tyvärr inte kontrollera utan att knäcka ägget. Jag har dock tupp i alla mina avelsgrupper och kontrollerar befruktningen regelbundet genom att själv stoppa ägg i kläckaren och feedback från köpare. Om jag upptäcker att befruktningen är dålig i någon grupp säljer jag inte ägg från den gruppen förrän befruktningen är bättre igen.

Tvättar du och desinficerar  du äggen?
Nej, det gör jag inte. Smutsiga ägg är inte lämpliga som avelsägg och säljs därför inte. Desinficera äggen bör man göra precis innan man stoppar dem i kläckaren, så det gör du lämpligtvis själv när du har mottagit äggen.

Hur decinficerar jag äggen?
Lämpligtvis använder man Virkon S som dödar både virus, bakterier och många svampsporer. Blanda en 2% lösning enligt instruktion på förpackningen. Lösningens temperatur ska var några grader varmare än äggets. Doppa hela ägget i lösningen. Ska äggen ruvas under höna låter du de lufttorka innan du lägger dem under henne. Ska du ruva dem i maskin kan du med fördel lägga in dem direkt i maskinen.